1. Geneza
– Una dintre temele centrale ale cartii Genezei o reprezinta inceputurile. Pamantul, cerul, lumina, intunericul, animalele, omenirea, casatoria, Sabatul, familia legamantului, pacatul si mantuirea – toate isi au inceputul inregistrat pe paginile acestei carti.
– Geneza reprezinta si temelia pentru intelegerea restului Bibliei. Teologia, antropologia, sociologia, cosmologia si soteriologia sunt doar cateva dintre ideile fundamentale ale Genezei de care este nevoie pentru a intelege restul Bibliei.
– Geneza este si o carte a fagaduintelor.
– Conceptul legamantului strabate toata Geneza.
– La nivel practic, devotiunea personala, rugaciunea si inchinarea joaca un rol important in Geneza.
– Cartea Genezei ii reprezinta cititorului caracterul lui Dumnezeu si planul Sau de abordare a unei omeniri razvratite.
– Geneza mai prezinta un element important – faptul ca marea lupta dintre bine si rau inceputa in cer, ajunge in final pe planeta noastra.
2. Exodul
– O tema principala in Exodul este revelatia de Sine a lui Dumnezeu, care nu este doar un Dumnezeu creator puternic, ci si Unul deplin interesat de binele poporului Sau si dornic sa li Se descopere oamenilor din ce in ce mai mult.
– O alta tema teologica evidenta este exodul in sine. Dumnezeu se arata si capabil, si doritor sa-i elibereze pe cei ce sunt calcati in picioare si oprimati. In tot Vechiul Testament, exodul devine modelul eliberarii.
– Darea Legii pe muntele Sinai marcheaza o alta tema importanta.
– Legata de darea legii este si tema dreptatii si a judecatii.
– Tema Tabernacolului devine una centrala, caci tabernacolul reprezinta o ilustrare in miniatura a relatiei dintre om si divinitate si accenteaza dorinta lui Dumnezeu de a fi aproape de poporul Sau.
– Iesirea (exodul) israelitilor din Egipt este o metafora a mantuirii in Vechiul Testament, metafora care stabileste tiparul pentru eliberarea deplina si finala pe care Dumnezeu a oferit-o prin Mesia.
3. Leviticul
– Locuind acum in noua Sa resedinta, sanctuarul, Domnul i se adreseaza de acum lui Moise cu instructiuni referitoare la inchinarea si viata israelitilor.
– Asemenea altor popoare din timpul acela, primii evrei aveau un sistem legal si ritual complex. Impartaseau multe aspecte culturale cu cei din jurul lor, insa o serie de caracteristici semnificative erau opuse culturii predominante, in conformitate cu indicatiile distincte primite din partea Domnului.
4. Numeri
– Cartea Numeri continua istoria dramatica a calatoriei israelitilor alaturi de Dumnezeu.
– Numeri prezinta un Dumnezeu care este aproape si caruia ii pasa. Prezenta sa este reala si vizibila.
– Dumnezeul pe care ni-L contureaza cartea Numeri este un Dumnezeu organizator. Tabara este aranjata intr-o anumita ordine. Viata in toate aspectele ei este guvernata de numeroase reguli.
– Cartirea, nemultumirea sau chiar razvratirea pe fata par sa fie frecvente.
5. Deuteronomul
– Deuteronomul marcheza punctul culminant al Torei printr-o serie de cuvantari pe care Moise le-a adresat israelitilor la sfarsitul carierei sale. Se intampla la finalul a patru decenii de peregrinare prin pustie.
– Domnul incheiase legamantul Sau cu Israelul la Sinai cu multi ani inainte. De aceea, multi adulti care il ascultau acum pe Moise fusesera martori ai acelui eveniment pe vremea cand erau copii. Poporul deja ii apartinea lui Dumnezeu, insa cuvantarile lui Moise din Deuteronomul prezinta un al doilea legamant, cu a doua generatie, pentru a da natiunii ocazia unui nou inceput.
– Moise nu a repetat pur si simplu legile/instructiunile lui Dumnezeu, ci le-a explicat in cuvintele sale.
6. Iosua
– Cartea Iosua continua istoria exodului din punctul in care a lasat-o Deuteronomul. Israelul se afla la un moment de cumpana, la granitele tarii promise, la 40 de ani de la iesirea din Egipt. Iosua este investit de Dumnezeu ca succesor al lui Moise si trimis sa conduca poporul in actiunea de cucerire si mostenire a Canaanului.
– Teme importante includ: sanctuarul si inchinarea; suveranitatea universala a lui Dumnezeu; mantuirea prin har oferita tuturor chiar si paganilor care cred; judecata lui Dumnezeu asupra acelor popoare care au umplut paharul nelegiuirii lor, dar si asupra propriului Sau popor, daca acesta manifesta neascultare; darul „odihnei” oferite de Dumnezeu celor care raman credinciosi legamantului Sau; inspiratia si autoritatea divina a Scripturii si tipologia lui Iosua.
7. Judecatori
– Cartea Judecatorii ne spune ce s-a intamplat cu poporul lui Dumnezeu in secolele de dupa moartea lui Iosua si inainte de perioada lui Samuel, cand a fost infiintata monarhia.
Sub conducerea lui Iosua, israelitii au invins majoritatea armatelor locuitorilor din Canaan. Insa portiuni semnificative din tara pe care le-o promisese Dumnezeu au ramas sa fie cucerite mai departe de semintiile israelite. La inceput, au repurtat succese, dar mai tarziu le-au permis multor canaaniti sa ramana in tara, impotrica poruncii date de Dumnezeu.
– Rezultatele acestei cuceriri incomplete au fost dezastruoase, asa cum avertizase Dumnezeu. Avand popoare idolatre in jurul si in mijlocul lor, israelitii L-au parasit pe Dumnezeu., alegand sa se inchine la zeii vecinilor lor.
– Atunci cand oprimarea din partea dusmanilor lor a ajuns de nesuportat, israelitii I-au cerut in cele din urma ajutor lui Dumnezeu. Domnul a ridicat judecatori care faceau dreptate israelitilor izgonind din tara opresorii straini. Insa dupa ce criza trecea si eliberatorul murea, oamenii din popor „se stricau din nou, mai mult decat parintii lor”.
8. Rut
– Rut prezinta istoria unei loialitati si credinciosii profunde manifestate de o femeie moabita fata de Dumnezuel Israelului si fata de inchinatoarea lui, Naomi, intr-o perioada in care in care poporul israelit se dovedise de nenumarate ori necredincios Dumnezeului sau.
– Tema centarala a cartii este revenirea de la pierdere la castig, de la goliciunea vietii la implinire. Aceasta rasturnare de situatie, in contextul credinciosiei fata de Dumnezeu, subliniaza cu putere rolul Lui Dumnezeu.
– Dragostea fidela a lui Dumnezeu se reflecta si in in relatiile dintre cei care fac parte din Imparatia lui Dumnezeu, fie ei si neevrei.
– In ciuda originii ei moabite, Rut este rasplatita pentru credinciosia ei si i se face onoarea de a fi inclusa in linia genealogica a lui Isus Hristos. Prin aceasta Dumnezeu ne arata ca in Imparatia vesnica el va include oameni credinciosi din toate natiunile.
9. 1 Samuel
– Cartea 1 Samuel descrie o schimbare in sistemul de conducere din Israel. Se trece de la judecatori la imparati sau de la diverse grupuri de semintii la monarhie. Deoarece perioada judecatorilor a fost una marcata de multa confuzie si neliniste, israelitii si-au dorit sa aiba un conducator care sa inchege o imparatie si sa le dea simtamantul mandriei si identitatii nationale.
– Cartea incepe cu istoria nasterii lui Samuel si se incheie cu moartea tragica a imparatului Saul si a fiului sau Ionatan.
– 1 Samuel consta, in cea mai mare parte, din istorii, dar intalnim in text si cateva cantari si enumerari de persoane. Trei personaje domina istoria cartii: profetul Samuel, Saul, primul imparat al lui Israel, si David, viitorul imparat.
10. 2 Samuel
– Cartea 2 Samuel continua istoria monarhiei din Israel, inregistrand viata si domnial lui David, cu toate victoriile si crizele ei. Cartea descrie domnia lui David, mai intai asupra teritoriului lui Iuda si apoi asupra intregii natiuni israelite. Ni se prezinta urcarea pe tron alui David, pacatele lui si consecintele teribile ale acestora asupra familei sale si asupra poporului. Cartea arata ca David a trebuit sa treaca prin mari suferinte. Autorul noteaza in mod repetat faptul ca Domnul a fost cu David in ciuda numeroaselor sale caderi.
11. 1 Imparati
– 1 si 2 Imparati relateaza istoria monarhiei din Israel, de la intemeierea ei prin activitatea profetului Samuel pana la destramarea ei odata cu exilul babilonian.
– 1 Imparati incepe cu ultimele zile ale lui David si continua cu prima parte a istoriei celor doua imparatii separate, pana la moartea lui Ahab.
– Prima jumatate a cartii urmareste viata lui Solomon, sub a a carui domnie Israelul a cunoscut o epoca de aur, o perioada de care-si aduc aminte cu nostalgie toate generatiile viitoare de evrei.
– Cea de a doua jumatate a cartii prezinta in paralel istoria celor doua imparatii, Israelul si Iuda.
– Marile realizari ale lui Solomon au inclus construirea templului lui Dumnezeu, cea mai frumoasa cladire din lume la acea vreme. Acest imparat era, in acelasi timp, si un intelept, un negustor si un om de stat excelent. Intelepciunea sa exceptionala l-a facut faimos si respectat in intreaga lume. Totusi cariera i-a fost patata de inchinarea la idoli. Faptul ca I-a slujit lui Dumenezeu cu o inima impartita a condus la divizarea Israelului in doua imparatii distincte. Pe cat de glorioasa a fost domnia lui, pe atat de intunecate au fost cele doua secole care i-au urmat.
12. 2 Imparati
– 2 Imparati incepe cu un raport al activitatii profetilor Ilie si Elisei si continua apoi cu perioada de decadere si de distrugere finala a imparatiei de nord a Israelului.
– Cea a de a doua jumatate a cartii relateaza istoria ultimilor ani ai imparatiei lui Iuda. Istoria tragica a celor doua natiuni se sfarseste cu inrobirea lor de catre Asiria, respectiv Babilon.
– La inceputul cartii, atat Israelul cat si Iuda sunt natiuni relativ stabile. Insa cresterea apostaziei spirituale ii conduce direct pe calea distrugerii. Spre exemplu, sunt prezentate domniile a 19 imparati consecutici ai Israelului, dintre care nicunul nu se ridica la nivelul standardelor lui Dumnezeu. Este un ciclu nesfarsit de pacat si revolta sangeroasa. Situatia lui Iuda a fost doar cu putin mai buna.
13. 1 Cronici
– Cartile intitulate 1 si 2 Cronici relateaza istoria lui Israel de la perioada straveche a patriarhilor, cum ar fi Adam, Avraam si Iacov, pana la restaurarea de dupa exilul babilonian. Ele acopera, in mare, aceeasi perioada din istoria lui Israel descrisa in 2 Samuel – ” Imparati. Totusi, 1 si 2 Cronici vin cu o perspectiva foarte diferita. Cartile lui Samuel si cele ale Imparatilor prezinta istoria lui Israel dintr-o perspectiva profetica si morala, in care palatul regal ocupa locul central al actiunii. In 1 si 2 Cronici, pe de alta parte, accentul cade pe chestiunile religioase, iar perspectiva este una spirituala si preoteasca, in care templul joaca rolul central in Israel.
– 1 Cronici incepe cu genealogia care stabileste linia regala alui David si merge pana la finalul domniei sale. Cartea este o relatare a istoriei lui Israel, in special a lui David, cel mai mare imparat al Israelului. Autorul scoate in evidenta victoriile care demonstreaza providenta divina. In ciuda slabibiunilor lui, Dumnezeu reuseste sa-l foloseasca pe David pentru a-Si implini planurile. Mai mult decat atat, autorul recunoaste ca cea mai mare realzare a lui David este una de natura spirituala, nu militara sau politica.
14. 2 Cronici
– 2 Cronici acopera o perioada de mai bine de patru secole din istoria lui Iuda, prezentand-o dintr-o perspectiva spirituala. Incepe cu construirea templului de catre Solomon si se incheie cu decretul imparatului Cirus de rezidire a templului. Cartea continua istoria planului de mantuire al lui Dumnezeu pentru Israel descris in 1 Cronici. Mesajul central este acela ca fagaduintele lui Dumnezeu sunt adevarate si de incredere. Daca 1 Cronici se incheie cu pregatirile pe care le face David pentru construirea templului si pentru serviciile din cadrul acestuia, 2 Cronici descrie construirea templui si istoria natiunii lui Iuda.
15. Ezra
– Trei intoarceri masive din exil sunt descrise in Ezra-Neemia.
– Fiecare misiune este o parte dintr-un plan mai mare de readucere a Israelului din exil si este posibila numai prin interventia lui Dumnezeu. Pentru ca Dumnezeu este cel care misca inimile si trezeste duhurile. Tot Dumnezeu deschide usile atunci cand poporul Sau inatalneste obstacole insurmontabile.
– Suveranitatea lui Dumneezu se vede in mod clar pe parcursul cartii, in ciuda superputerilor, a imprejurarilor ostile si chiar a unui popor indaratnic. Faptul ca Dumnezeu Isi subordoneaza cu suveranitate istoria este baza pe care se intemeiaza bucuria ramasitei Sale. Iar faptul ca El cunoaste viitorul si istoria omenirii Il scoate in evidenta ca fiind cu totul diferit de alte zeitati carora li se aduce inchinare.
16. Neemia
– Neemia este o carte plina de suspans si de drama si actiune ei se desfasoara in Ierusalimul postexilic.
– Personajul principal este un om de actiune capabil, investit de imperiul persan ca guvernator al Iudeii.
– Desi se fac o serie de referiri la imparati persani si alti demnitari de la curte, accentul perincipal al cartilor Ezra si Neemia cade pe doua subiecte majore: reconstructie si reforma. Ezra se concentreaza asupra reconstructiei templului, in timp ce Neemia se concentreaza in special asupra reconstructiei zidului. In momentul in care reconstructia este finalizata, ambele texte subliniaza reforma si angajamentul fata de legea revelata a lui Dumnezeu, fata de lagamantul incheiat cu inaintasii.
17. Estera
– La prima vedere, scopul cartii este acela de a sublinia pazirea sarbatorii Purim, prezentand istoria eliberarii care a dus la prima celebrare a sarbatorii. Totusi se poate distinge un scop mult mai profund, si anume acela dea arata ca providenta si purtarea de grija a lui Dumnezeu pentru poporul Sau reprezinta o realitate chiar si in contextul vietuirii intr-o cultura straina, cu valori diferite si chiar cu standarde morale opuse. A fi departe de Ierusalim nu inseamna a fi departe de Dumnezeu.
– Estera este o capodopera literara si se preteaza la o lectura pe nerasuflate.
– Estera arata o legatura evidenta cu Exodul. In ambele cazuri, poporul lui Dumnezeu este persecutat pana la punctul in care este amenintat cu distrugerea completa. In ambele naratiuni, Dumnezeu trimite un mijlocitor omenesc care sa ofere o cale de iesire din situatia nenorocita produsa de iminenta nimicire. In ambele situatii, actiunea se incheie cu infiintarea unei sarbatori (Pastele, si respectiv Purim) ca element de reper pentru identitatea lui Israel. Analizata din perspectiva motivului marii lupte dintre bine si rau, cartea Estera ne reaminteste ca Dumnezeu va avea grija de poporul Sau chiar daca nimeni nu-L poate vedea sau auzi.
18. Iov
– Iov, alaturi de Proverbele si Eclesisastul, apartine cartilor Intelepciunii din Vechiul Testament. Ea prezinta istoria unui om neprihanit care trece prin suferinte, in ciuda integritatii si a loialitatii sale fata de Dumnezeu.
– Cartea lui Iov prezinta povestea unui om care isi pierde familia, averea si sanatatea si care se lupta cu intrebarea „de ce?”. Viata sa evlavioasa devine motivul unei dezbateri in ceruri intre Dumnezeu si Satana. Naratiunea prezinta apoi trei cicluri de dezbateri pamantesti intre Iov si prietenii lui.
– Cartea culmineaza cu revelatia dramatica a lui Dumnezeu, ca raspuns la cererile repetate ale lui Iov de a-L intalni pe Cel Neprihanit fata in fata. Domnul raspunde provocarii lui Iov doar pentru a-l reabilita. In incheierea cartii, Iov recunoaste suveranitatea divina a lui Dumnezeu in viata sa. Dupa toate acestea, Dumnezeu il binecuvinteaza si mai imbelsugat.
19. Psalmi – cartea 1 cuprinde Psalmii 1 – 41
– Psaltirea a fost cartea de imnuri in inchinarea antica a Israelului. Tema dominanta a Psalmilor este faptul ca Dumnezeu este vrednic de laude. Nici o alta carte a Bibliei nu prezinta o descriere atat de cuprinzatoare a faptelor si a atributelor lui Dumnezeu.
– El este Imparat, Judecator, Creator, Sustinator, Mantuitor, Rascumparator, Vindecator, Refugiu si Pastor.
– Atributele sale sunt variate: este mare, puternic, vesnic, sfant, omniprezent, omniscient, neprihanit, drept, credincios, indurator, rabdator, milos, plin de compasiune, iubitor, iertator si bun.
– Lucrarile Sale sunt minunate si puternice. Lauda si preamarirea lui Dumnezeu reprezentau pentru credinciosii israeliti insasi esenta vietii.
19. Psalmi – cartea 2 cuprinde Psalmii 42 – 72
– Psaltirea a fost cartea de imnuri in inchinarea antica a Israelului. Tema dominanta a Psalmilor este faptul ca Dumnezeu este vrednic de laude. Nici o alta carte a Bibliei nu prezinta o descriere atat de cuprinzatoare a faptelor si a atributelor lui Dumnezeu.
– El este Imparat, Judecator, Creator, Sustinator, Mantuitor, Rascumparator, Vindecator, Refugiu si Pastor.
– Atributele sale sunt variate: este mare, puternic, vesnic, sfant, omniprezent, omniscient, neprihanit, drept, credincios, indurator, rabdator, milos, plin de compasiune, iubitor, iertator si bun.
– Lucrarile Sale sunt minunate si puternice. Lauda si preamarirea lui Dumnezeu reprezentau pentru credinciosii israeliti insasi esenta vietii.
19. Psalmi – cartea 3 cuprinde Psalmii 73 – 89
– Psaltirea a fost cartea de imnuri in inchinarea antica a Israelului. Tema dominanta a Psalmilor este faptul ca Dumnezeu este vrednic de laude. Nici o alta carte a Bibliei nu prezinta o descriere atat de cuprinzatoare a faptelor si a atributelor lui Dumnezeu.
– El este Imparat, Judecator, Creator, Sustinator, Mantuitor, Rascumparator, Vindecator, Refugiu si Pastor.
– Atributele sale sunt variate: este mare, puternic, vesnic, sfant, omniprezent, omniscient, neprihanit, drept, credincios, indurator, rabdator, milos, plin de compasiune, iubitor, iertator si bun.
– Lucrarile Sale sunt minunate si puternice. Lauda si preamarirea lui Dumnezeu reprezentau pentru credinciosii israeliti insasi esenta vietii.
19. Psalmi – cartea 4 cuprinde Psalmii 90 – 106
– Psaltirea a fost cartea de imnuri in inchinarea antica a Israelului. Tema dominanta a Psalmilor este faptul ca Dumnezeu este vrednic de laude. Nici o alta carte a Bibliei nu prezinta o descriere atat de cuprinzatoare a faptelor si a atributelor lui Dumnezeu.
– El este Imparat, Judecator, Creator, Sustinator, Mantuitor, Rascumparator, Vindecator, Refugiu si Pastor.
– Atributele sale sunt variate: este mare, puternic, vesnic, sfant, omniprezent, omniscient, neprihanit, drept, credincios, indurator, rabdator, milos, plin de compasiune, iubitor, iertator si bun.
– Lucrarile Sale sunt minunate si puternice. Lauda si preamarirea lui Dumnezeu reprezentau pentru credinciosii israeliti insasi esenta vietii.
19. Psalmi – cartea 5 cuprinde Psalmii 107 – 150
– Psaltirea a fost cartea de imnuri in inchinarea antica a Israelului. Tema dominanta a Psalmilor este faptul ca Dumnezeu este vrednic de laude. Nici o alta carte a Bibliei nu prezinta o descriere atat de cuprinzatoare a faptelor si a atributelor lui Dumnezeu.
– El este Imparat, Judecator, Creator, Sustinator, Mantuitor, Rascumparator, Vindecator, Refugiu si Pastor.
– Atributele sale sunt variate: este mare, puternic, vesnic, sfant, omniprezent, omniscient, neprihanit, drept, credincios, indurator, rabdator, milos, plin de compasiune, iubitor, iertator si bun.
– Lucrarile Sale sunt minunate si puternice. Lauda si preamarirea lui Dumnezeu reprezentau pentru credinciosii israeliti insasi esenta vietii.
20. Proverbe
– Proverbele au menirea de a-i da cititorului lor „cunoasterea intelepciunii si invataturii”, „intelegerea cuvintelor mintii” si „capatarea invataturilor de bun simt, de dreptate, de judecata si de nepartinire”. De asemenea, cartea le da „celor neincarcati agerime de minte, tanarului cunostinta si chibzuinta” si ii face in stare pe cei ce o citesc sa prinda „intelesul unei pilde sau al unui cuvant adanc”. Cartea este un manual de predare a intelepciunii.
21. Eclesiastul
– Eclesiastul este o colectie de maxime, prezentate sub forma de poezie, naratiune, proverbe sau meditatie. Tema comuna tuturor este absurditatea lucrurilor materiale din viata aceasta.
– Autorul admite ca anumite imprejurari din viata fac ca actul credintei sa fie unul dificil. El afirma ca lupta credintei este un aspect important al vietii, care are legatura cu experiente omenesti universale. Insa tot el admite ca a renunta la credinta nu inseamna decat a face ca viata sa fie si mai de neinteles si complet lipsita de sens. El isi invita cititorii sa se bucure de viata, in ciuda efemeritatii ei. Singura speranta de a invinge disperarea este temerea si ascultarea de Dumnezeu. O viata care nu-L are in centru pe Dumnezeu este lipsita de sens.
22. Cantarea cantarilor
– Cantarea cantarilor este o capodopera literara, cu adevarat „cea mai sublima dintre cantari”. Proiectata pe fundalul lumii naturale, unde totul este frumos, indragostitii din Cantarea cantarilor sarbatoresc intr-un limbaj erotic, dar cu nuante delicate, frumusetea dragostei sexuale din cadrul casatoriei.
23. Isaia
– Impletite pe parcursul cartii, se gasesc profetii despre judecata si mantuire. Profetiile judecatii au forma unor acuzatii impotriva poporului lui Dumnezeu. Totusi ele nu se limiteaza doar la poporul lui Dumnezeu, fiind o judecata si asupra altor natiuni sau grupuri de oameni. Cartea depaseste cadrul evenimentelor ulterioare istoriei Vechiului testament. Profetiile mesianice si evenimentele escatologice reprezinta insasi tesatura cartii lui Isaia.
– Isaia creioneaza hotararea lui Dumnezeu de a-Si duce mantuirea pana la capatul pamantului, la toate popoarele.
– In cartea lui Isaia, portretrul lui Dumnezeu atinge inaltimi neegalate in Vechiul Testament. Sfintenia lui Dumnezeu este mai accentuata aici decat oriunde in alta parte si inglobeaza dreptatea, neprihanirea si dragostea Sa. Acesta este acel Dumnezeu hotarat sa instaureze o imparatie a dreptatii, a neprihanirii si a pacii.
24. Ieremia
– Mesajul principal al cartii lui Ieremia este acela ca pacea si adevarata bunastare se gasesc numai in cadrul unei relatii de legamant cu Dumnezeu. Acest lucru este adevarat atat in dreptul natiunii lui iuda – in cadrul istoric al activitatii lui Ieremia -, cat si in dreptul individului, pentru care noul legamant promite o transformare a inimii.
– Dumnezeul lui Ieremia este, in mare masura, Dumnezeul legamantului, credincios angajamentului Sau, chiar si cand poporul se rataceste; El este intotdeauna gata sa ierte si sa ofere un nou inceput.
25. Plangerile lui Ieremia
– Plangerile lui ieremia reprezinta punctul culminant al profetiilor despre caderea Ierusalimului. Ele dau marturie ca judecatile vestite de Dumnezeu se implinesc in mod sigur. Si totusi mesajul nu este unul lipsit de speranta. In tabloul ruinelor se poate distinge un fir al sperantei, al increderii ca Domnul Isi va ierta poporul si ii va alina suferintele.
26. Ezechiel
– Ezechiel isi exprima ideile cu o mare precizie a conceptelor si a terminologiei. Scrierea sa este in cea mai mare parte o proza profetica si este, intr-o buna masura, autobiografica.
– Asemenea altor carti profetice, Ezechiel se bazeaza pe o secventa formata din trei parti: profetii de judecata impotriva lui Israel, profetii de judecata impotriva popoarelor straine si profetii de speranta si refacere.
27. Daniel
– Domnul i-a folosit pe Daniel si pe prietenii lui, dar si minunile asociate cu acesti oameni, pentru a le transmite imparatilor faptul ca El detine controlul, iar ei sunt raspunzatori in fata Lui. O tema centrala a cartii este aceea ca Dumnezeu este suveran asupra popoarelor, chiar si atunci cand poporul Sau este oprimat, si ca, in cele din urma, ii va elibera pe cei care Ii sunt credinciosi.
– Daniel este o carte profetica pe care teologii o caracterizeaza ca fiind „apocaliptica”, adica revelatoare.
28. Osea
– Tema cartii este „chinul dragostei statornice”. Cartea vorbeste despre viata de dragoste a lui Osea si despre dragostea neschimbatoare a lui Dumnezeu. Daca iubirea cuiva este un sentiment trecator, instabil, atunci faptul ca ea este neimpartasita sau chiar respinsa nu reprezinta nici o problema. O dragoste superficiala se reorienteaza pur si simplu spre altceva. Insa, atunci cand dragostea este statornica, respingerea si infidelitatea pot da nastere unor situatii chinuitoare. Din moment ce dragostea continua, chiar daca partenerul nu raspunde cu acelasi sentiment, rezultatul este o suferinta extraordinara. Infidelitatea poporului Israel da nastere unui chin nespus in inima lui Dumnezeu, care este plina de o dragoste neschimbatoare.. Astfel, experienta de a avea o sotie necredincioasa ii arata lui Osea cat de mare este durerea din inima lui Dumnezeu. Inima lui Osea este franta atunci cand sotia lui incalca legamantul casatoriei. Inima lui Dumnezeu este franta atunci cand Israel incalca legamantul facut cu El.
29. Ioel
– Mesajul lui Ioel , ca si cel al colegului sau Tefania, este dominat de o singura tema – ziua Domnului, ziua pedepsei lui Dumnezeu. Totusi profetul isi desfasoara mesajul intr-un mod unic. O plaga teribila – lacuste – devastase recolta lui Iuda, lasand oamneii si animalele fara mancare, iar templul, fara daruri. Un astfel de dezastru ii aminteste lui Ioel de iminenta si amenintatoarea zi a Domnului si il determina sa faca un apel la pocainta.
– De asemenea, tot acest eveniment il face sa anticipeze o viitoare invazie, de data aceasta a unei armate dusmane. Amenintarea este atat de serioasa, incat Ioel simte ca trebuie sa-si innoiasca apelul la pocainta urgenta. Daca oamenii raspund apelului, atunci vor primi binecuvantari deosebite, inclusiv revarsarea Duhului lui Dumnezeu, infrangerea dusmanilor si eliberarea si refacerea, avandu-L pe Domnul in mijlocul lor.
30. Amos
– Cand descrie ziua Domnului, Amos ofera una dintre cele mai vii imagini ale caracterului inevitabil al judecatii lui Dumnezeu. Mesajul este unul simplu, dar teribil: nu exista scapare. Amos descrie un popor ata de prins in amagire si negare., incat oamenii cred ca judecata nu va veni niciodata supra lor. Insa Dumnezeu nu va face exceptii pentru ei. Pacatosii aroganti si nepocaiti vor fi judecati.
– Daca profetul Osea accentueaza dragostea lui Dumenezu, Amos subliniata dreptatea Lui. Osea ne arata cum reactioneaza inima lui Dumnezeu la adulterul spiritual, in timp ce Amos ne dezvaluie sentimentele lui Dumnezeu in fata nedreptatii si a abuzarii de semeni. Dumnezeu nu va ramane nepasator, privind cum Israelul face parada de religie, dar distruge poporul.
31. Obadia
– Asemenea profetiilor rostite impotriva altor popoare, cartea lui Obadia subliniaza faptul ca Dumnezeu este suveran peste intreaga lume. Edomitii au depasit chiar si granitele comportamentelor considerate tolerabile intr-o lume nelegiuita. Dumnezeu, Judecatorul universal, intra in scena pentru a razbuna victimele.
– Daca cea mai mare parte a cartii lui Obadia contine judecata impotriva Edomului, ea include si profetii despre eliberarea si refacerea poporului lui Dumnezeu.
32. Iona
– Iona este cea mai importanta carte misionara din vechiul Testament. Ea arata in mod clar ca, pe langa poporul Sau special, Israel, lui Dumnezeu Ii pasa cu adevarat de natiunile lumii. Desi incepe cu o proclamare a judecatii asupra cetatii Ninive, cartea se incheie cu har si mantuire pentru acea metropola.
– La baza acestei misiuni sta inima lui Dumenezeu. El este Acela care il cheama si il trimite pe Iona. Chiar si atunci cand acesta evita chemarea, Dumnezeu insista ca el sa junga la Ninive. Iar atunci cand oamenii se pocaiesc, Dumnezeu raspunde cu bunavointa, ii iarta si anuleaza distrugerea profetizata.
33. Mica
– Mesajul de baza din Mica este foarte clar: Dumnezeu uraste si condamna pacatul – indiferent daca este religios, economic sau social. Din pricina pacatului, Dumnezeu ttrebuie sa judece si sa-Si pedeapseasca poporul. Nenorocirea este gata sa cada asupra lui. Pe de alta parte, exista speranta, intrucat Dumnezeu este milos, intelegator si iertator.
34. Naum
– Unii l-au acuzat pe nedrept pe Naum ca este un nationalist ingust la minte, plin de ura si de razbunare. Totusi el deschide o fereastra prin care ni se descopera suveranitatea lui Dumnezeu in ce priveste judecarea popoarelor. Atunci cand diversele natiuni trec granite care incalca demnitatea umana, Dumnezeu intervine pentru a pune capat nebuniei.
35. Habacuc
– Cele mai multe carti profetice contin avertizari si mustrari pe care Domnul i le da profetului, urmand ca acesta sa le transmita poporului. Habacuc are o abordare diferita. In loc sa le aduca la cunostinta oamenilor cuvantul Domnului, Habacuc Ii prezinta lui Dumnezeu ingrijorarile poporului.
– Aceste ingrijorari, similare celor din cartea lui Iov, sunt legate de modul in care se raporteaza Dumnezeu la rau. Asenenea lui iov, Habacuc se lupta sa inteleaga dreptatea lui Dumnezeu intr-o lume plina de nedreptate. Totusi, intr-o privinta, Habacuc este opusul lui Iov. Daca Iov aduce in discutie dreptatea lui Dumnezeu acuzand nedreptatea tragediilor pe care El le-a permis in viata lui. Habacuc aduce in discutie dreptatea lui Dumnezeu solicitandu-I sa trimita judecatile Sale asupra celor nelegiuiti. Cu alte cuvinte, Iov vrea ca Dumnezeu sa-Si arate dreptatea prin gestul de a-Si retrage pedepsele cazute supra asupra celor neprihaniti, in timp ce Habacuc vrea ca Dumnezeu sa-Si arate dreptatea prin gestul de a-Si trimite pedepsele asupra celor nelegiuniti.
36. Tefania
– Mesajul lui Tefania subliniaza o singura tema: venirea zilei Domnului. Aceasta tema, predicata prima oara, probabil, de profetul Amos devine o tema predominanta a cartilor profetice, doi profeti – Tefania si Ioel – concentrandu-se aproape exclusiv asupra ei.
– Totusi nu judecata va avea ultimul cuvant in ziua Domnului. Din devastarea care insoteste judecatile divine, va iesi o ramasita, atat dintre popoare, cat si din Iuda. Dumnezeu va domni peste acesti credinciosi pentru totdeauna, bucurandu-se de ei si aratandu-le marea Sa iubire. Cu un astfel de Mantuitor, ei nu au de ce sa se teama si vor fi in siguranta pentru totdeauana.
37. Hagai
– Mesajul lui Hagai este unul accentuat, direct, iar profetul condenseaza acest mesaj spiritual puternic intr-o carticica de numai doua capitole. Dupa ce mustra poporul pentru prioritatile gresite pe care le are, cum ar fi faptul ca cei din popor isi infrumuseteaza casele fara sa se gandeasca sa amenajeze si casa Domnului, si le arata, astfel, rezultatele alegerii lor gresite, profetul ii provoaca pe oameni sa se mobilezeze si sa inceapa reconstructia templui. Cand ei raspund pozitiv acestui apel, Hagai le vorbeste despre beneficiile si benecuvantarile de care vor avea parte in urma ascultarii lor, printre care o slava viitoare a templului, recolte abundente si un rol special pe care il va juca Zorobabel. Este evident ca Hagai considera ca restaurarea templului, un simbol vizibil al locuirii lui Dumnezeu in mijlocul poporului Sau, este o conditie necesara pentru ca poporul sa guste din binecuvantarile Domnului in viitor.
38. Zaharia
– Mesajul general al lui Zaharia poate fi rezumat prin semnificatia numelui sau – „Domnul Isi aduce aminte”. Poporul din Iuda, demoralizat si descurajat de dificultatile cu care trebuia sa se confrunte dupa revenirea din exil, putea crede ca Domnul l-a uitat. Celelalte popoare puteau considera ca sunt libere sa actioneze cum vor, fara a se impiedica de vreo limita divina. Insa nici una din aceste pareri nu este adevarata. Conform lui Zaharia, Dumnezeu urmeaza sa actioneze deopotriva in favoarea poporlui Sau si a celorlalte popoare, avand pregatit un viitor uimitor pentru tori cei care vor raspunde mesajului profetic si care vor trai intr-o ascultare loiala de Dumnezeu.
39. Maleahi
– Mesajul lui Maleahi este o mustrare la adresa surzeniei spiritualea comunitatii postexilice si o chemare la o viata de ascultare loiala de legamantul pe care Domnul l-a facut cu poporul. Ei indeplinesc toare ritualurile religioase si isi aduc jertfele, insa religia aceasta nu este decat un formalism arid, din care lipseste acel angajament din toata inima.
BIBLIA – Vechiul Testament